Bağlama Nedir? Bağlama Nasıl Çalınır?

Bağlama Nedir? Bağlama Nasıl Çalınır?

Bağlama-Nedir-Bağlama-Nasıl-Çalınır

Bugün sizlere bağlama akort etme konusunda İzmir bağlama kursu olarak detaylı bilgilendirmeler sağlayacağımız bir yazı hazırladık. Bu yazıyı okuduktan sonra bağlamanızı akort etme konusunda aklınızda hiç bir soru işareti kalmayacağından eminiz.


Türk Halk Müziğinde en çok kullanılan telli çalgılardan biridir bağlama. En az iki bin yıllık olduğu düşünülen, Orta Asya kökenli kopuz çalgısı, bağlamanın atası olarak kabul edilir. Tekne, gövde ve sap kısımlarından oluşan ve genellikle yedi telli olan bu enstrüman, mızrap ile çalınır. Boyutlarına göre; cura, çöğür(kısa sap) tambura(uzun sap), divan sazı ve meydan sazı gibi çeşitleri vardır. Alt, orta ve üst tellerin akort edildiği farklı nota kombinasyonları; bağlama düzeni, bozuk düzen gibi adlarla adlandırılmışlardır.

Saz Nedir? Saz Çalmayı Öğrenmek İçin Ne Yapmak Lazım?

Türkiye’de en yaygın şekilde kullanılan telli çalgı “saz” dır. Saz’da teller genelde en altta ve ortada ikişer, en üstte ise üç tel olacak şekilde ayrılmıştır. Farklı şekillerde akort edilebilen saz’ın alt türlerinden bazıları: Bağlama, Divan Sazı, Cura, Tambura’dır. Cura saz ailesinin en küçük üyesidir. Tambura ise curadan bir oktav daha kalına akort edilerek çalınır. Saz ailesinin en büyük çalgısı olan Divan Sazı ise standart sazlara göre bir oktav kalından çalınan bir enstrümandır.

Sazın üç ana bölümü vardır. Bunlar tekne, göğüs ve saptır. Sazın akordunun yapıldığı kulaklara ise burgular adı verilir. Sapa bağlı olan perdeler belirli ses aralıklarının çıkarılması için kurgulanmıştır. Sazlar mızrapla çalınabildikleri gibi aynı zamanda parmaklarla da çalınabilirler. Saz çalma el ile yapıldığında buna Şelpe adı verilir. Günümüzde elektrik sazlar da yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu sazlar bir amfiye bağlanarak, çalınırlar. Elektronik saz içerisinde tek sarımlı veya çift sarımlı manyetiklerin tercih edilmesi de mümkündür.

Saz öğrenmek için, saz hocalarının da öğrencilere belirteceği gibi düzenli olarak pratik yapmak gerekir. Bir öğrenci kurs gününden bir dahaki kurs gününe kadar eğer hiç pratik yapmazsa, sazda kat edeceği gelişmede çok az olacaktır.


Bugün İzmir bağlama kursu olarak sizler için “Bağlama Nasıl Akort Edilir?” isimli bir yazı hazırlamıştık. Umarız memnun kalmışsınızdır.